SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum

OM kód: 203060/014 | 3534 Miskolc, Gagarin u. 54.

Intézmény logo

Miskolci SZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA
Széchenyi 2020

Projektek

Erasmus+ Mobilitás 2020-1-HU1-KA102-078179

Iskolánkban alkalom nyílt az Erasmus+ program keretében kísérőként részt venni egy 3 hetes szakmai gyakorlaton Erdélyben, Sepsiszentgyörgy városban.  Faipari szakmacsoportból 12 fő vehetett részt a pályázatban (10. és 11. évfolyamos asztalos, ács és faipari technikus tanulók), mely biztosította a szállást, étkezést és az útiköltséget is. Külön öröm volt mindenkinek, hogy jó szakmai alapokon kiválasztott céggel sikerült kapcsolatba kerülnünk.

Munkáltató: Tanulóink a több mint harminc éves múlttal rendelkező Modern Hause cégnél teljesítették a napi feladatokat. A vállalkotás vezetője Bálint József azt vallja, hogy mindig is szeretett kisebb létszámú csapattal dolgozni, hogy átlássa a vállalkozás működését. A közel 30 fős vállalkozást fiával közösen vezetik, a cégvezető testvére végzi a könyvelést.

Munkahely/munkahelyek: A telephelyen 4-6 fiú tudott egyidőben dolgozni, és tekintettel arra, hogy a vállalkozás több tevékenységen is dolgozott egyidejűleg, a többi tanuló külsős munkaterületekre lett beosztva. Részt vettek egy hagyományos, tradicionális erdélyi stílusban és technológiával épülő faház, egy modern stílusú faház és egy rönkház jellegű nemzeti emlékhely építési munkálataiban, valamint Tusnádfürdő legnagyobb szállodájának felújításában.  
 Tevékenységükben a diákok érdeklődéssel, tanulni akarással, proaktív hozzáállással vettek részt a munkálatokban. Mindenki ragaszkodott a saját maga megkezdett feladatához, érdeklődő magatartásuk miatt nehezen lehetett őket kimozdítani, átirányítani egy-egy másik, változatosságot ígérő munkaterületre.

Szállás/étkezés: a fiúk 3, illetve hat ágyas apartmanban voltak elhelyezve, míg a kísérő tanárok külön szobákban kaptak helyet. Minden szobához tartozott fürdőszoba, mini hűtő, TV, WiFi elérés. Munkanapokon az étkezés a munkahely mobilitása miatt sajnos hidegcsomag, a vacsora azonban minden esetben ízletes és bőséges meleg étel volt.

Hétvégi kirándulások: Első kirándulásunk alkalmával Kézdivásárhelyen meglátogattuk a Céhmesterek Múzeumát és belvárosi sétát tettünk, majd a két vulkáni kráterben kialakult Szent Anna tavat és a  Mohos-tőzeglápot néztük meg. A második hétvégén a törcsvári Drakula-kastélyba látogattunk, utána pedig Brassó történelmi belvárosának nevezetességeit csodálhattuk.

Szabadidő: A csoport valamennyi tagja aktívan látogatta a helyi közösségeket, rendezvényeket. Számtalan fakultatív programon vettek részt, ahol megismerhették a szálláshelyünk, Árkos, Sepsiszentgyörgy valamint több környékbeli település nevezetességeit, történelmi emlékhelyeit. Több műemlék vártemplomot, helytörténeti kiállítást meglátogattunk, voltunk táncházban és meghívást kaptunk az árkosi szüreti bálba. Lehetőségünk volt megnézni a Háromszék táncegyüttes új darabjának főpróbáját, és szurkolhattunk a Sepsi OSK futballmérkőzésén. A helyi fiatalokkal szoros barátságok alakultak ki, a program végén tábortűzzel búcsúztattak bennünket.   

A három hét alatt a tanulók az értékes szakmai tapasztalatszerzés mellett megismerhették egy másik ország munkahelyi szokásait, a közlekedés és bevásárlás sajátosságait is. Sokat tanultak önmagukról, arról, hogyan képesek önálló döntéseket hozni, alkalmazkodni a társaikhoz, együttműködni a többiekkel. Annyi kellemes élménnyel, tapasztalattal tértünk haza, hogy a résztvevő tanulók mindannyian ajánlják a társaiknak, és ha van rá lehetőségük, újra jelentkeznének hasonló programra.

    beszamolo_Erdely_2020-1-HU1-KA102-078179.docx

Letöltés

Partnereink

SZC logo

Miskolci Szakképzési Centrum


Miskolci SZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola

3534 Miskolc, Gagarin u. 54.

Telefon: +36 46 530 432

E-mail: titkarsag_kos@miskolci-szc.hu

OM azonosító: 203060/014


2024Miskolci SZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola