Vegyész technikus
Vegyipar ágazat képzése, amely érettségivel és technikus szintű szakképzettség megszerzésével zárul.
Választható szakmairányok: Általános laboráns szakmairány, Termelési folyamatirányító szakmairány.
A vegyész technikus önállóan vagy mérnöki irányítással részt vesz vegyipari technológiai folyamatok végrehajtásában, ellenőrzésében, irányításában, készülékek és berendezések üzemeltetésében. A technikus vegyipari minőségellenőrző-, illetve kutatólaboratóriumokban fizikai vizsgálatokat, analitikai és műszeres elemzéseket végez.
Ajánlott minden fiatal számára, aki természettudományos érdeklődésű, vonzza a körülötte lévő természet sokszínűsége és az anyagok megismerése. Jó választás annak, aki szeret kísérletezni és összefüggéseket felismerni, valamint tud rendszerben gondolkodni.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Természettudományos gondolkodás, környezettudatos szemlélet, precíz, biztos munkavégzés, azonnali helyzetfelismerés, logikus gondolkodás, kézügyesség, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- felméri a vizsgálatokhoz szükséges vegyszerek, anyagok, mérőműszerek és eszközök mennyiségét és műszaki állapotát;
- ellenőrzi, irányítja az alapanyagok, gyártási segédanyagok beszállítását, raktározását és feldolgozását;
- intézkedik az üzemzavarok, minőségi problémák elhárítása érdekében;
- intézkedik a gyártás során felmerülő javítási, karbantartási munkák elvégzése felől;
- gondoskodik a gyártási feltételek folyamatos fenntartásáról, ellenőrzi a zavartalan alapanyag- és energiaellátást;
- elvégzi a termeléssel összefüggésben szükséges közvetlen minőségi ellenőrző laboratóriumi vizsgálatokat;
- laboratóriumi műveleteket hajt végre önállóan vagy magasabb képzettségű szakember (üzemmérnök vagy mérnök) irányításával, utasítások alapján, illetve műszaki leírás, egyéb dokumentum alapján;
- mintákat vesz vagy átveszi a vizsgálandó mintákat, analitikai munkát végez;
- kiértékeli az elvégzett laboratóriumi vizsgálatokat, az eredményeket összeveti az előírásokkal;
- részt vesz a kutatólaboratóriumok munkájában, kutatói irányítással kémiai és fizikai laboratóriumi kísérleteket végez.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
Képzési helyszín: Miskolci SZC Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola Szakmajegyzék szám: 5 0711 24 08 Képzési idő: 2 év Munkarend: esti |
Szakképzési Jelentkezési Rendszer |
Felhívjuk a figyelmét, hogy a Szakképzési Jelentkezési Rendszer link a benyújtási felület nyitó (kezdő) oldalára navigálja a jelentkezőt. A e-Jelentkezési rendszer kezdőoldalát megnyitva először a jelentkezőknek ki kell választaniuk, hogy melyik intézménybe szeretnék benyújtani jelentkezésüket. Ehhez az intézménykereső mezőbe be kell gépelniük az adott intézmény nevét, vagy névrészletét, majd a "Keresés" gomb segítségével a felület megjeleníti a releváns találatot.
Tájékoztatjuk, hogy a jelentkezéshez az oktatási azonosító (szám) rögzítése szükséges a felületen. Amennyiben a jelentkezőnek nincs oktatási azonosítója, egy szabadon választott 3 jegyű, technikai azonosító szám beírásával elküldheti jelentkezését.
A jogviszony létesítése során a szakképző intézmény elindítja az oktatási azonosító igénylésének folyamatát.
Az általános laboráns vegyipari üzemi-, minőségellenőrző, minőségbiztosító és kutató laboratóriumokban előírások, szabványok szerint, magasabb képzettségű munkatárs szakmai irányítása és felügyelete mellett, önállóan végzi munkáját. Kémiai és fizikai vizsgálatokat, klasszikus mennyiségi és minőségi analitikai és műszeres elemzéseket készít elő, végez és dokumentál. Közreműködik utasítások, előírások alapján laboratóriumi műveletek, kísérletek önálló végrehajtásában, ellenőrzésében, vegyi anyagok előállításában; szerves és szervetlen preparatív laboratóriumi vagy félüzemi munkát végez. Elvégzi a vizsgálatokhoz szükséges mintavételezést, a mintákat előkészíti a vizsgálatokhoz. Kezeli a vegyszereket, és előkészíti a vizsgálatokhoz a szükséges anyagokat, eszközöket és műszereket. Elvégzi és kiértékeli a laboratóriumi szabványok szerinti vizsgálatokat, az eredményeket dokumentálja. Gondoskodik a laboratórium általános rendjéről. Munkáját munkavédelmi és környezetvédelmi előírások szerint végzi.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Természettudományos gondolkodás, környezettudatos szemlélet, precíz, biztos munkavégzés, azonnali helyzetfelismerés, logikus gondolkodás, kézügyesség, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- felméri a vizsgálatokhoz szükséges vegyszerek, anyagok, mérőműszerek eszközök mennyiségét és műszaki állapotát;
- ellenőrzi, irányítja az alapanyagok, gyártási segédanyagok beszállítását, raktározását és feldolgozását;
- intézkedik az üzemzavarok, minőségi problémák elhárítása érdekében;
- intézkedik a gyártás során felmerülő javítási, karbantartási munkák elvégzése felől;
- gondoskodik a gyártási feltételek folyamatos fenntartásáról, ellenőrzi a zavartalan alapanyag- és energiaellátást;
- elvégzi a termeléssel összefüggésben szükséges közvetlen minőségi ellenőrző laboratóriumi vizsgálatokat;
- laboratóriumi műveleteket hajt végre önállóan, vagy magasabb képzettségű (üzemmérnök vagy mérnök) irányításával, utasítások alapján, illetve műszaki leírás, egyéb dokumentum alapján;
- mintákat vesz vagy átveszi a vizsgálandó mintákat, analitikai munkát végez;
- kiértékeli az elvégzett laboratóriumi vizsgálatokat, az eredményeket összeveti az előírásokkal;
- részt vesz a kutató laboratóriumok munkájában, kutatói irányítással kémiai és fizikai laboratóriumi kísérleteket végez.
Ajánlott minden érdeklődők számára, aki természettudományos érdeklődésű, akit vonz a körülötte lévő természet sokszínűsége és az anyagok megismerése, szeret kísérletezni, szereti az összefüggéseket felismerni, és rendszerben gondolkodni.