Felnőttképzési engedélyszám: E-001290/2015

OM 203060

Központi telefonszám

+36 46 530-432

Erasmus

Erasmus+ 2019 „Építsd a jövődet!”

A szakmai program ideje: 2019. 10.27 – 2019. 11.05. I turnus
A szakmai program helye: Olaszország, Emilia-Romagna régió, Forli
Részt vevő pedagógusok a művészeti csoportból: Kocserha Beáta, Szalay Edit

Erasmus+ 2019
„Építsd a jövődet!”
Forli beszámoló

Iskolánkban alkalom nyílt az Erasmus+ pályázat által kísérőtanárként részt venni egy 3 hetes szakmai gyakorlaton Olaszországban, Emilia-Romagna régióban, Forlì városában Szalay Edittel a művészeti munkaközösség vezetőjével. Egy szakmacsoportból 12 grafikus vehetett részt a pályázatban a 11-12-évfolyamról, mely biztosította a szállást, étkezést és az útiköltséget is. A diákok több gyakorlati csoportba lettek beosztva 1-2-3 fő együtt: grafikai stúdióba, dekorációs céghez, grafikus designer céghez, kiadó vállalathoz, nyomdai kivitelező céghez, fotó stúdióba, fotócikk kivitelező és kereskedőhöz, és egy olasz divatmárka céghez. Külön öröm volt mindenkinek, hogy jó szakmai alapokon kiválasztott cégekkel sikerül kapcsolatba kerülnünk.

Hétköznap mindenki a munkájának megfelelően dolgozott, hétvégén pedig kötelező kulturális programon, Firenzei városnézésen vettünk részt, ami külön élmény volt, mert helyi vasúttal közlekedtünk átszállással és 3 évszak időjárásában volt részünk a nap folyamán. Láttuk a Dóm téren a Dómot (a Santa Maria del Fiore), a Keresztelőkápolnát (Battistero) Lorenzo Ghiberti aranyozott bronzkapu másolatával és Giotto Harangtornyát (Campanile di Giotto), a Ponte Vecciot, a Signoria teret és ott Michaelangelo Dávid másolatát és Cellini Perseus szobrát. A szerencsések megsimogathatták a régi piactéren a vadkan orrát, és ha a Logga del Mercato Nuovo, az új piac kútjába apró pénzt dobtak, akkor a mondás szerint egyszer biztosan visszatérnek Firenzébe.  Fakultatív programként megtekintettük Forli belvárosát, nevezetességeit, a városi múzeumban pedig Steve McCurry világhírű fotográfus kiállítását. Mi kísérő tanárok Ravennába is ellátogattunk egy nap és megnéztük az ókeresztény múzeumokat és azok csodálatos mozaikjait.

A tavalyi évhez képest változás az volt, hogy az étkezés önellátó volt, a diákok és tanárok is zsebpénzt kaptak és ebből kellett gazdálkodniuk. A tapasztalatok szerint a hazai kiegészítésekkel együtt ezt mindenkinek optimálisan sikerül megoldani, mert a diákok összefogtak, együtt vásároltak, és olyan ételeket főztek, amit szerettek volna elfogyasztani. Így közösségi szinten egymásra voltak utalva. A takarítást és a mosást is maguk végezték. A szállás apartman jellege lehetővé tette a közös konyha és mosó-szárítógépek használatát.

Megismerhettük közelebbről egymás szokásait, alkalmazkodtunk egymáshoz, jó barátságok alakultak ki ez idő alatt, az együtt töltött idő összekovácsolta a diákokat és a kísérőiket is. Megtanulhattuk, milyen idegen nyelven kommunikálni és helyt állni. Új barátokat is szereztünk, sok jó élménnyel gazdagodtunk. Az olasz légkör és vendégszeretet, az idegen nyelvi kommunikáció önbizalmat adott. Csak ajánlani tudom, ha lehetőséged nyílik, se tanárként s diákként ne hagyd ki ezt a lehetőséget!

Kocserha Beáta kísérőtanár

    

    

 

Szakmai gyakorlat Bécsben

Tanulóink Erasmus pályázattal három hetes szakmai gyakorlaton voltak Bécsben.

2019. november 17- 30-ig építész és épületgépész tanulóink két építőipari cégnél dolgoztak. A gépészekből páran szolgáltatóipari cégnél, lakossági javításokban tevékenykedtek. Ők a szakmai ismereteik fejlődése mellett megtapasztalták az ügyfelekkel való kapcsolat kialakításának, kommunikációjának technikáit. Ügyes kisegítői voltak a helyi szakembereknek. A csoport nagyobbik fele építkezésen dolgozott, ahol sok féle feladatot kaptak pl.: bontási, építési munkákat, komfort rendszerek kiépítését. Tanulóink színvonalasan helytálltak, pontos munkafegyelem és szakmai tudás jellemezte a tevékenységüket. A három hét alatt alaposan megismerték a várost és Bécs nevezetességeit. Közösen meglátogattuk a Schönbrunni kastélyt és a Hofburgot is.  A szállodánk a belvárosban volt, így könnyen elértek minden fontosabb helyszínt a tanulók, természetesen összvonalas városi bérletünk is volt. A reggeli és vacsora a szállodában bőséges svéd asztalos megoldás volt, ebédre pedig ebéd pénzt kaptak a tanulók. Az idegennyelvi és kommunikációs készségeik nagyot fejlődtek. Sok tapasztalattal és élménnyel jöttünk haza, nagymértékben kinyílt a világ és önállóbbak lettek a gyerekek az élet minden területén.